Fasciatherapie volgens Rost

Wat is fascia?

Om een beter inzicht te krijgen in de werking van fasciatherapie, is het belangrijk om eerst even stil te staan bij wat fascia nu precies is. Wanneer we het over fascia hebben, dan bedoelen we daarmee het bindweefsel. ‘Fascia’ is namelijk het Latijnse woord hiervoor. Het bindweefsel is een soort orgaan dat overal in ons lichaam aanwezig is en een cruciale rol speelt, aangezien het over een aantal belangrijke eigenschappen beschikt.

Ten eerste zorgt het fasciale systeem ervoor dat al onze lichaamsstructuren, bijvoorbeeld organen, met elkaar verbonden zijn en kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Samen met ons hormonaal stelsel en ons zenuwstelsel beïnvloedt ons bindweefsel op die manier onze bloedcirculatie, ons bewegingspatroon, ons humeur, onze hormoonhuishouding en onze spierspanning.

Daarnaast vormt het bindweefsel ook een soort ondersteuning en bescherming voor verschillende lichaamsstructuren. Fascia kan dus beschouwd worden als een heel klein vlies dat dienstdoet als beschermlaag.

Ten derde functioneert de fascia als de vuilnisbak van ons lichaam. Stoffen die het lichaam niet kan uitscheiden, worden opgeslagen in de linker lob van de lever of in de verschillende bindweefselstructuren van ons lichaam. Deze ‘vuilnisbak’ kan echter verzadigd raken. Wanneer dit het geval is, kunnen klachten zoals vermoeidheid, pijn, allergie, ontstekingen of verminderde immuniteit optreden.

Een vierde belangrijke eigenschap is dat zich in fascia belangrijke waarnemingsorganen bevinden. Deze organen delen informatie met onze hersenen.

Het is dus duidelijk dat fascia een sleutelpositie inneemt bij het optimaal functioneren van ons lichaam. Een verminderde werking van het fasciale systeem kan dus aan de basis liggen van heel wat gezondheidsklachten en aandoeningen.

Waar en in welke vormen komt fascia voor?

Zoals we daarnet al vermeld hebben, is fascia overal in ons lichaam aanwezig. Denk bijvoorbeeld maar aan het hersenvlies, het longvlies, het hartvlies, het buikvlies en ga zo maar door. Daarnaast zit fascia ook rond onze botten, bloedvaten, zenuwen en spieren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 98 procent van de vaste structuren van ons lichaam uit fascia bestaan!

Therapie:

Middels bepaalde technieken en oefeningen kunt we dit systeem beïnvloeden en zorgen dat het meer ruimte krijgt en dus voor vermindering van klachten zorgt.
Neem voor informatie contact op met Jolanda Okma