Het lichaam en haar ritmen als een ademhaling

Craniosacraal therapie

Cranio sacraal therapie is een therapie die zich richt op het bewegen van vocht in ons lichaam. Om het hersen- en ruggemergvocht te laten circuleren bewegen de ruggemergvliezen in een fluctuerende, ritmische golf van uitdijen en inkrimpen. Het lijkt op een soort ademhaling. Dit ritme is voor de cranio sacraal therapeut in het hele lichaam voelbaar.

In de slaap komt dit ritme soms even stil te liggen waardoor het lichaam zich kan herstellen. De cranio sacraal therapeut kan van buitenaf via speciale handgrepen het ritme stilleggen waardoor het lichaam de kans wordt gegeven zich te herstellen. Dit heet het still-point.

Door allerlei oorzaken zoals een ongeluk, emoties, een traumatische gebeurtenis en ziekten kan dit ritme verstoord raken. Dit uit zich in spanning, pijn, moeheid , depressie en ziekte.

De lokalisaties op het lichaam die behandeling behoeven zijn op te sporen door het waarnemen van het verstoorde ritme en door spanning in het onderhuidsbindweefsel. Bepaalde handgrepen helpen het lichaam om de spanning weer los te laten. Ondanks dat er op fysiek niveau gewerkt wordt kan de behandeling gepaard gaan met emoties die vrijkomen. Er is uitnodiging om de emoties te uiten en indien gewenst kunnen we hierover in gesprek gaan.

De Cranio Sacraal Therapie is geschikt voor allerlei fysieke klachten maar ook bij moeheid, depressie, overspannenheid, een burn-out, rouwprocessen en ptss.